Friday, October 5, 2018

Храна за мозака

Нисам упућен у то  шта "просечан" становник Србије чита и шта гледа на тв. Али изгледа да се не сатире од Достојевског ни од емисија о историји или култури. О чему ли у просеку размишља и које ли су му главне теме у друштву? Вероватно подржава своје другаре у приватном послу или гаји башту, децу учи правилном писању и вожњи бицикла, охрабрује их, иде са женом у Атеље 212 или БДП, недељом наставља читање романа Љосе или Томаса Мана.
Хм
Изгледа да не баш.
Шта је то уопште просек? Мислим да је то целокупни утисак који имамо о некој појави, у овом случају о нама као друштву, народу, држави. Како год желите.
Не могу да се отмем утиску да тај "просечни" Србин, није баш ни оптимиста ни неки креативац ни ентузијаста.
Јадиковање над државом која не ваља, над овим и ОНИМА, или уздање у дотичне особе које су сад чешће на малим екранима него оне пре...све су то само лоше навике за које више немамо оправдања ако не желимо да их исправимо.
Благи шок доживим сваки пут кад видим неку жену која је година отприлике као моја покојна мама, и још ако делује образовано, културно, уредно...један кобни детаљ ме застраши. Она носи Курир у кеси, или у  корпи у Максију поред јогурта и млека, или га брижљиво савија док узима цигаре и кафу у трафици. КУРИР, па то је "a must have", он је као Микијев Алманах из мог детињства. Као (да извинете) Врући Кај из наших пубертетских дана. Само што бих пре стао у одбрану Каје него Курира, ако бих морао баш да бирам. Јер оно што се у Куриру налази, то ни један Дилан Дог не би добио као случај за решавање (умро би Дилан од прекомерне дозе страве). То пас с маслом, па ни са крем сиром, не би појео.
И такоо, што рече Радош Б., Београд, престоница ФЕСТА, БЕМУСА, Радости Европе, ајд да кажем и "МЕСАМА" (ко воли), спортских дешавања, БИТЕФА, бар 6,7 активних позоришта...пуни своје киоске КУРИРОМ, он је леб мождани, а ПИНК и хепи (ајме какво име) су као нама некад МTV и други страни канали преко којих смо упијали мало "света" крајем 80их.
Ово су нулте године.
Свако у свом дворишту је дужан да буде културан, активан, опран ( и зубе и све спољашње органе да опере) и да чита и тренира и чисти за собом кад треба. Ако неко пљуне поред тебе, слободно реци "Господине, испао вам је сок од зове из уста?! Подигните га да вам не пропадне!"




No comments:

Post a Comment

Strašna priznanja

Vezali su me Batrgao sam se u sobi za ispitivanje Uzalud su dovikivali da to nije soba za ispitivanje Špric se približava i štrca prvi mlaz ...